Førresfjorden menighet viser sitt engasjement, fra og med i dag 25. november og ut uken, sin støtte for FN sin Internasjonale dag, for avskaffelse av vold mot kvinner. Dette gjøres ved å lyssette fronten i Aksdal kirke med oransje lys
Vold mot kvinner og jenter er et av de mest systematiske og utbredte menneskerettighetsbruddene i verden. Hele 1 av 3 kvinner og jenter blir utsatt for fysisk eller seksuell vold minst én gang i løpet av livet.
Kvinner fra Elfenbenskysten som feirer den internasjonale kvinnedagen. Foto: UN Photo/Ky Chung
Vold mot kvinner og jenter er et av de mest systematiske og utbredte menneskerettighetsbruddene i verden.
Vold mot kvinner er aldri en privatsak, men et samfunnsproblem som rammer millioner av kvinner og bremser utviklingen av alle samfunn. FN arbeider for at alle jenter og kvinner skal vokse opp i en trygg verden, uten frykt for liv og helse.
Vold kan være fysisk, psykisk eller seksuell. Dette er eksempelvis trusler, slag, manipulering, tvang, overgrep, trakassering, netthets, slaveri, tvangsekteskap, kjønnslemlestelse, barneekteskap eller drap. Alt dette regnes som vold, men mange steder i verden mangler kvinner rettsikkerhet og mange voldsutøvere går ustraffet.
Vold kan ramme kvinner uansett etnisk opprinnelse, sosial bakgrunn eller status. Mange ofre tør ikke rapportere hva de har blitt utsatt for på grunn av skam, stigma og straffefrihet. Vold mot kvinner finner sted i alle samfunn og kulturer.
Kjønnsbasert vold kan skje med hvem som helst, hvor som helst. Men noen jenter og kvinner er spesielt utsatte. Dette gjelder for eksempel unge jenter, eldre kvinner, lesbiske, bifile, transpersoner, migranter og flyktninger, urfolkskvinner og etniske minoriteter, kvinner med nedsatt funksjonsevne, og de som lever gjennom humanitære kriser.
Fakta om vold mot kvinner
- 35 prosent av alle kvinner i verden vil bli utsatt for vold i løpet av livet. I noen områder gjelder det imidlertid så mange som 7 av 10 kvinner.
- Over 600 millioner kvinner bor i land hvor vold i hjemmet ikke er forbudt.
- Hver dag blir 137 kvinner drept av et familiemedlem.
- Opptil 50 prosent av alle seksuelle overgrep skjer mot jenter under 16 år.
- 650 millioner av dagens kvinner ble giftet bort før de fylte 18 år.
- Minst 200 millioner av dagens kvinner har blitt utsatt for kjønnslemlestelse .
- 72 prosent av alle som blir utsatt for menneskehandling, er jenter eller kvinner. Mesteparten av disse utnyttes for seksuelle formål.
Kilde UN Women
Likestilling sentralt i FNs bærekraftsmål
FNs bærekraftsmål
er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. Et av hovedprinsippene i bærekraftsmålene er at ingen skal utelates (Leaving no one behind). De mest sårbare menneskene må derfor prioriteres, og kvinner og jenter er en del av denne kategorien.
FNs bærekraftsmål 5, som handler om likestilling mellom kjønnene, jobber for å avskaffe alle former for vold mot jenter og kvinner innen 2030. Dette gjelder både i offentlig og privat sfære, og omfatter menneskehandel, utnytting og seksuell vold.